Animation





Γενοκτονία Θρακικού Ελληνισμού

H 6η Aπριλίου του 1914 ήταν η ημέρα που οι Nεότουρκοι επέλεξαν για να εκδιώξουν τους Έλληνες πολλών περιοχών από την ευρύτερη θρακική επικράτεια. Ήταν Kυριακή του Πάσχα, αυτού που στη μνήμη των Θρακιωτών έμεινε ως «το Mαύρο Πάσχα». H 6η Aπριλίου σηματοδότησε την απαρχή των συστηματικών διώξεων σε βάρος του Θρακικού Eλληνισμού από τους Tούρκους.
Η απόφαση για την καθιέρωση σε πανελλήνια κλίμακα της 6ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού εγκρίθηκε με σχετικό ψήφισμα στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών (Διδυμότειχο – Ιούνιος 2006) και με σύσταση προς τους Συλλόγους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (Π.Ο.Θ.Σ.) κατά τις εργασίες του ετήσιου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Π.Ο.Θ.Σ. που έγινε εδώ στην πόλη μας την Χρυσούπολη στις 25 Νοεμβρίου 2007.
Ελάχιστο δικό μας χρέος, του συλλόγου Θρακιωτών Χρυσούπολης, είναι να τιμούμε τη μνήμη αυτών των προγόνων μας , να υπενθυμίζουμε τα δεινά τους και να διατυμπανίζουμε τη συνέχεια τους. Γι’ αυτό ο σύλλογος Θρακιωτών Χρυσούπολης την περασμένη Κυριακή 10 Απριλίου πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης. Συγκεκριμένα, στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου συγκεντρωθήκαμε σύλλογοι από το δήμο Νέστου, αλλά και εκτός αυτού με αντιπροσωπείες, φέροντας λάβαρα και ενδεδυμένοι οι περισσότεροι με παραδοσιακές φορεσιές, τονίζοντας το μήνυμα της ημέρας.
Με το ανάλογο δέος και σεβασμό τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για όλους αυτούς που χάθηκαν και μέσα σε κλίμα κατάνυξης εκφωνήθηκε από τον κ. Δαγδεβερένη Δημήτριο ομιλία μέσω της οποίας παρουσιάστηκαν τα γεγονότα των καιρών εκείνων. Στην συνέχεια σύσσωμο το πλήθος των παρευρισκομένων μετέβη στο πάρκο των Ηρώων, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων από όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ως απόδοση φόρου τιμής στους πολυβασανισμένους προγόνους μας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τιμητικά, αποδεχόμενοι θετικά την πρόσκληση μας οι σύλλογοι της Χρυσούπολης : πολιτιστικός σύλλογος, σύλλογος Ποντίων, σύλλογος Μικρασιατών, μουσικός σύλλογος Ορφέας, εμπορικός σύλλογος. Επίσης ήταν παρόντες οι πολιτιστικοί σύλλογοι Κεραμωτής, Ν. Καρυάς, Χρυσοχωρίου, Πέρνης, Γέροντα, Ξεριά, Παράδεισου, Ολβίου, αλλά και αντιπροσωπεία από την Θρακική εστία Καβάλας.
Επίσης την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές αρχές: ο δήμαρχος μέλη Δ.Σ. και εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Η εκδήλωση αυτή θεωρείται από τις πιο ουσιαστικές για το σύλλογο Θρακιωτών, καθώς εκφράζει την ύψιστη υποχρέωση μας προς τους προγόνους μας. Ελπίζουμε η μέρα αυτή να άφησε στις ψυχές όσων παραβρέθηκαν όχι μόνο το αίσθημα της θλίψης και της νοσταλγίας, αλλά και την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι είμαστε ακόμη εδώ ακλόνητοι από τις σειρήνες των καιρών μας, ενωμένοι κάτω από τα δεσμά της μνήμης και της θρακιώτικη παράδοσης!

Αρχική | Ιστορικό| Δ.συμβούλια | Αρχείο | Επικοινωνία | φωτογραφίες | Έθιμα
Designed by filossas@yahoo.gr