ΤΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

   O Σύλλογός μας διατηρεί τα εξής τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών θρακικών και μακεδονικών χορών που αποτελούνται από χορευτές ηλικίας 5 – 60 ετών. Τα τμήματα αυτά είναι :
Το παιδικό με 3 τμήματα το νηπιακό το μικρό παιδικό και το παιδικό
Το «μεσαίο χορευτικό τμήμα»
Και το «μεγάλο χορευτικό τμήμα».
Απασχολούν στο σύνολό τους 80 περίπου άτομα, που έδιναν και δίνουν το παρόν σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις του Συλλόγου μέσα και έξω από τη Χρυσούπολη και σε πολλές από τις εμφανίσεις τους απέσπασαν συγχαρητήρια, επαίνους και βραβεία.

 

                 

 

 Ο στόχος ωστόσο της ύπαρξης και της λειτουργίας των χορευτικών τμημάτων δεν είναι μόνο η εκμάθηση, η προβολή και η διατήρηση των χορών των προγόνων μας. Είναι βαθύτερος και ουσιαστικότερος. Μέσα από το χορό επιδιώκεται να βιώσουν οι συμμετέχοντες τον τρόπο διασκέδασης των προγόνων. Να νιώσουν ότι το τραγούδι και ο χορός ήταν το κυρίαρχο μέσο έκφρασης των συναισθημάτων τους. Καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια, κυρίως μέσα από την εργασία των χοροδιδασκάλων, να επιτευχθεί  όχι μόνο η σωστή εκτέλεση  του βηματισμού αλλά να υιοθετηθεί και το ανάλογο ύφος και το συναίσθημα του χορού. Το δύσκολο και ωραίο αυτό έργο έχουν αναλάβει οι εξής χοροδιδάσκαλοι και βοηθοί τους που κατά καιρούς δίδαξαν και διδάσκουν χορούς στα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας:

ΧΟΡΩΔΙΑ

  Η Θράκη είναι μια κατ’ εξοχήν ιερή χώρα, στενά δεμένη με τη θρησκεία. Είναι όμως και ο τόπος όπου γεννήθηκε η μουσική (η αιώνια τέχνη) που πεθαίνει το θάνατο και εγκωμιάζει τη ζωή.
 Αν κάποτε η ανθρωπότητα έκτιζε ένα παγκόσμιο μέγαρο μουσικής, δε θα χρειαζόταν να ψάξει χώρο. Η πατρίδα  του Ορφέα δε θα είχε άλλο διεκδικητή.
 Ο Σύλλογός μας θέλοντας να κρατηθεί αγνή και να διασωθεί η τέχνη αυτή ίδρυσε το 1998 και διατηρεί μέχρι σήμερα τμήμα χορωδίας με μελωδίες και ρυθμούς παραδοσιακούς. Με νότες από γκάιντες και κλαρίνα, βιολί, κανονάκι, ούτι και τις φωνές 30 ατόμων  αποδεικνύει ότι «τα έμορφα τραγούδια είναι η αναπνοή της φυλής μας». Μουσική δίδασκε ο δάσκαλος βυζαντινής μουσικής πατέρας Αδαμάντιος Ασλανίδης. Τώρα διδάσκει ο μουσικός Ευάγγελος Ευθυμίου. Η χορωδία παίρνει μέρος σε τοπικές εκδηλώσεις της περιοχής, σε εκδηλώσεις του Δήμου Ξάνθης, της Π.Ο.Θ.Σ σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή και όπου αλλού προσκληθεί.